Növény- és talajorvoslás

VEGESOL®R

ŐSZI KALÁSZOSOK CSÁVÁZÁSÁRA A CSÍRAKORI BETEGSÉGEK ELLEN ÖKOLÓGIAI TERMESZTÉSBEN !

Az ökológiai kalászos gabonatermesztést nehezíti a különböző betegségek (csírakori, vegetációs fertőzések) ellen alkalmazható hatékony megoldások hiánya. A csávázatlan vetőmagok számos betegség hordozói lehetnek és fokozottabban kitettek a talajból támadó kórokozókkal szemben.

A búzaszem felületén számos kórokozó képes tovább terjedni, amelyek közül kiemelt jelentőségűek az üszöggomba (Tilletia spp.; Ustilago spp.) (1. kép) és fuzárium (Fusarium spp.) fajok. Több faj képes a talajban történő fennmaradásra és optimális körülmények között a vetőmag fertőzésére. A vetőmagtételeket már a múlt század elején rézzel csávázták, amely sokáig az egyetlen magkezelési lehetőséget biztosította a termelőknek. A réz a vetőmagok felületén lévő kórokozók gyérítésében segít, ezért ezen kórokozók ellen az ökológiai termesztés technológiájában is fontos szerepet játszanak a réztartalmú készítmények. A réz tartalmú készítmények - kontakt hatásmechanizmusukat tekintve - közül kiemelt fontossággal bírnak a kategóriájukban egyedi formulációval rendelkező gombaölő szerek.

A Vegesol® R a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás- és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. A kiváló minőségű hatóanyag így rugalmas, levegőt áteresztő filmréteget képez a kezelt felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik vagy kopik le a kezelt mag felületéről. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb, mint más szereké. A Vegesol® R biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse, mint más rézkészítmény esetében. A gombaspórák és a baktériumok könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg azok pusztítása. A Vegesol® R gombaölő szert őszi és tavaszi kalászos gabonák vetőmag csávázására csírakori gombás betegségek elleni védelemben is használhatjuk. A készítményt vetőmag tonnánként 3 l/t dózisban, 10-15 l/t vízmennyiséggel alkalmazhatjuk.

A Vegesol® R szeptember 1 – december 29. közötti időszakra szükséghelyzeti eseti engedélyt kapott ökológiai termesztésű őszi és tavaszi kalászos gabonák vetőmag csávázására!

 

Vegesol® R engedély megtekintése itt

Videókat készítette: Tamasi József, Fotók: Dr. Varga Zsolt, Gyöngyösi Zsolt, Tóth Balázs
 • Iroda
  H-7100 Szekszárd
  Garay tér 14-16. I/5.
 • Vajdics Márta
  06/30 640-8677
  vajdics.marta@hechta.hu
 • Takács Attila
  06/31 7000-100
  takacs.attila@hechta.hu
hechtha.hu | Copyright © 2021 Minden Jog fenntartva