Növény- és talajorvoslás

Kezdődik a viharszezon

A nyár velejárója a hirtelen lecsapó viharok, jégesők. A növényállományok ilyenkor erőteljes károkat szenvedhetnek.

Jégkár Kukorica

A nyár velejárója a hirtelen lecsapó viharok, jégesők. A növényállományok ilyenkor erőteljes károkat szenvedhetnek. Az erős szél letöri a hajtásokat és a leveleket, amellyel nem csak a növények asszimilációs, fényhasznosító felületeit csökkenti, hanem a keletkező sebzésekkel utat nyit különböző kórokozók fertőzésének is. A jégeső károsítását csak nehezen heverik ki a növények. Szőlő és gyümölcs kultúrákban a következő évben termő hajtások és vesszők is károsodhatnak, ami még a jövő évi termést is veszélyezteti.

A viharkárok és a jégeső okozta károk enyhítésére javasolható, minden esetben a vihar pusztítása után pár nappal az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezése Vegesoll® R 2 l/ha-os dózisával együtt, kombinációban. A réz hatóanyag használata fertőtleníti a növényi sebeket és megakadályozza a további gombás és baktérium fertőzéseket. A Vegesoll® R olajtartalma lezárja a sebeket és elősegíti a srebek gyógyulását.

A viharstressz utáni Amalgerol® permetezés következtében a növények tápanyag felvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcsepp kúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a viharok okozta káros hatásokat. Az Amalgerol®-ban megtalálhatóak olyan növényi hormonok (auxin, giberrelin), amelyek révén a növényeket a készítmény erőteljes növekedésre serkenti és így a viharok okozta sebek hamarabb gyógyulnak és a növény erőteljes növekedésnek indul.

 

Videókat készítette: Tamasi József, Fotók: Dr. Varga Zsolt, Gyöngyösi Zsolt, Tóth Balázs
 • Iroda
  H-7100 Szekszárd
  Garay tér 14-16. I/5.
 • Vajdics Márta
  06/30 640-8677
  vajdics.marta@hechta.hu
 • Takács Attila
  06/31 7000-100
  takacs.attila@hechta.hu
hechtha.hu | Copyright © 2021 Minden Jog fenntartva