Növény- és talajorvoslás

Vigyázzunk a napraforgóra

Az idei tavasz az erőteljes hidegfrontok betöréséről szól. Napraforgóban a hideg talaj miatt, az egyenetlen kelés következtében a kis kikelt növények különböző fejlettségűek.

Napraforgó gyomirtó

Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Ez történt tavaly a napraforgó esetében. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódott és a területen a növények egy része még javában virágzott, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következett, mivel a későn virágzó növények még nem értek be és így a termésüket sem lehetett betakarítani. A termésátlagokon így látszott az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz.

Április hónapban jelentkezik a legtöbb vegyszer felverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. A tavalyi évben, napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeztek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetező tartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

 

Videókat készítette: Tamasi József, Fotók: Dr. Varga Zsolt, Gyöngyösi Zsolt, Tóth Balázs
 • Iroda
  H-7100 Szekszárd
  Garay tér 14-16. I/5.
 • Vajdics Márta
  06/30 640-8677
  vajdics.marta@hechta.hu
 • Takács Attila
  06/31 7000-100
  takacs.attila@hechta.hu
hechtha.hu | Copyright © 2021 Minden Jog fenntartva