Növény- és talajorvoslás

Amalgerol® - fagystressz kezelésre!

Az elmúlt időszakok fagyos periódusai (amely jelentős csapadékhiánnyal párosul) a gyümölcsösöket és szántóföldi növényeket is negatívan érinti.

Az őszi búza levele a csúcsi részektől elhal a fagy hatására, a repce levelei egyszerűen leszáradnak. Ez nagyon visszaveti a növények fejlődését, hiszen a növények energiája először nem a növekedésre, fejlődésre, hanem a lefagyott levélzet pótlására használódik el. Ha olyan erős a fagy, hogy a növekedési csúcsok is elhalnak, a növények mellékhajtások erőteljes fejlesztésével igyekeznek termést hozni. Ebben az esetben ezeken a mellékhajtásokon már kevesebb lesz a termés, mert a hajtások felnevelése is plusz energiával jár.

A fagystressz és tápanyaghiány enyhítésére az Amalgerol® kipermetezése javasolt, hogy a stresszhatásokat a növények mihamarabb kiheverjék és a növekedés újra intenzívvé váljon. Az Amalgerol® használata következtében a növények biokémiai, sejtbiológiai és élettani funkció fokozódnak, tápanyagfelvétele megnő, a növények gyorsabban heverik ki a tüneteket. A növényállomány kezelésére az Amalgerol® dózisa a tünetek erősségétől függően 3-4 l/ha. A növények kezelésekor a talajra jutott Amalgerol® is kifejti kedvező hatását.

A stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence -ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei. Az Amalgerol® Essence dózisa 2 l/ha, kiszerelése 15 és 600 liter.

 

Videókat készítette: Tamasi József, Fotók: Dr. Varga Zsolt, Gyöngyösi Zsolt, Tóth Balázs
 • Iroda
  H-7100 Szekszárd
  Garay tér 14-16. I/5.
 • Vajdics Márta
  06/30 640-8677
  vajdics.marta@hechta.hu
 • Takács Attila
  06/31 7000-100
  takacs.attila@hechta.hu
hechtha.hu | Copyright © 2021 Minden Jog fenntartva