Növény- és talajorvoslás

Tavaszi lemosó permetezések

A gyümölcsfák metszése után a következő tavaszi teendő a lemosó permetezés elvégzése. Az egyik legalkalmasabb készítmény erra a Vegesol® R.

Tavaszi lemosó permetezések

A gyümölcsfák metszése után a következő tavaszi teendő a lemosó permetezés elvégzése. Erre az egyik legalkalmasabb készítmény a Vegesol® R. A réz hatóanyagot a tavaszi lemosási szezonban már évszázadok óta széles körben használják. A rügypattanáskor kijuttatva csekély a fitotoxicitás veszélye, továbbá szabadforgalmú készítmény, amelyet bárki megvásárolhat. A Vegesol R® a hazai réztartalmú kontakt gombaölő szerek közt egyedülálló módon növényi olaj alapú hatás és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. A kiváló minőségű hatóanyag így rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a permetezett felszínen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagot, így az nagyon lassan mosódik le. A készítmény hatástartama ezáltal hosszabb mint más szereké.

Az elmúlt években, a téli időszakok hosszan tartó, viszonylag enyhe időjárásában a kórokozók és kártevők áttelelő képletei nem pusztultak olyan mértékben, mint egy hosszan tartó, jelentős fagy esetén. Napjainkban a tavaszi időszak egyre rövidebb, a télből hirtelen szinte nyár lesz, így egyre rövidebb az az időszak, amikor a lemosó permetezést el tudjuk végezni. A lemosó permetezést lehetőleg fagyveszélyes, kora tavaszi időben ne végezzük, mert a hatást a rügyeket záró levelek szoros állása csökkenti. A virágzás előtti permetezés esetén a pattanófélben lévő hajtásokon és bimbókon meghúzódó áttelelő tojások és más szaporító képletek burkolata fellazul, és a tavaszi lemosó permetezés hatékonyabb lesz.

Videókat készítette: Tamasi József, Fotók: Dr. Varga Zsolt, Gyöngyösi Zsolt, Tóth Balázs
 • Iroda
  H-7100 Szekszárd
  Garay tér 14-16. I/5.
 • Vajdics Márta
  06/30 640-8677
  vajdics.marta@hechta.hu
 • Takács Attila
  06/31 7000-100
  takacs.attila@hechta.hu
hechtha.hu | Copyright © 2021 Minden Jog fenntartva